DSpace Repository

Ön bölge tek diş implant tedavisinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Koçak Büyükdere, Ayşe
dc.contributor.author Karademir, Begüm
dc.date.accessioned 2022-03-04T10:41:00Z
dc.date.available 2022-03-04T10:41:00Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Karademir, Begüm, (2020). Ön bölge tek diş implant tedavisinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi
dc.identifier.other 632039
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/12910
dc.description.abstract İmplant tedavisinde başarının sürdürülebilmesi için öncelikle implantlar için en uygun biyomekanik koşullar sağlanmalıdır. Oral implantoloji çalışmalarında sıklıkla kullanılan ve in vivo şartlarda güç olan streslerin ölçülmesinde sonlu elemanlar stres analizi testi güvenilirliği kabul edilmiş bir yöntemdir. Sonlu elemanlar stres analizi işlemi ile kemik, implant ve implant üstü yapılar klinik koşullara yakın olarak modellenebilir. Bu tez çalışmasının amacı, üst ön bölge tek diş eksikliğinde uygulanan implant tedavisinde hemen ve geç yükleme protokollerinde ve marjinal kemik kaybı olan implantlarda; farklı abutment ve üst yapı materyallerinin kemikte, implantta, abutmentta ve kronda oluşabilecek stres değerlerinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesidir. Çalışmada üst çene sağ santral diş bölgesine tek implant üzerine, toplamda 6 farklı senaryoda oblik ve yatay kuvvet uygulandı ve her modellemede implantta, abutmentta, kemik dokuda ve kronda oluşan stress dağılımları sonlu elemanlar stres analizi ile gerçekleştirildi. Senaryo 1, 2 ve 3’te kemik-implant kontakt miktarları değiştirilerek; senaryo 4’te ise sürtünme katsayısı 0,3 olarak belirlenerek osseointegre olmamış implantın modellemesi yapıldı. Ayrıca senaryo 1,2 ve 3’te titanyum abutment ve geçici üst yapı için polimetilmetakrilat (PMMA) kron; senaryo 4’te ise titanyum abutment ve polietereterketon (PEEK) abutment ve PMMA üst yapı modellenerek analiz gerçekleştirildi. Senaryo 5’te implant osseointegre, senaryo 6’da ise marjinal kemik kaybı 2 mm olacak şekilde modelleme yapılarak; titanyum ve zirkonya abutmentlar ile zirkonya altyapılı feldspatik porselenden üst yapı ile analiz gerçekleştirildi. Çalışma sonuçlarına göre implant, abutment, alt yapı ve destek kemikte maksimum dayanım değerlerinin altında gerilim değerleri ölçüldü. Üst ön bölge diş eksikliğinin implant tedavisinde; titanyum, PEEK, zirkonya abutmentların kullanılabileceği, hemen yükleme sırasında kortikal kemikte daha yüksek stres olduğu görüldü.
dc.description.abstract In order to maintain success in the treatment of implants, the most suitable biomechanical conditions should be provided for the implants. Finite element stress analysis test reliability is an accepted method for measuring stresses that are frequently used in oral implantology studies and are difficult to measure in vivo conditions. Finite element stress analysis method bone, implant and implant structures can be modeled close to clinical conditions. The aim of this study is to evaluate the stress values of different abutment and superstructure materials in bone, implant, abutment and crown by using finite element analysis in implants with immediate and late loading protocols and marginal bone loss. In the study, oblique and horizontal force was applied in 6 different scenarios on a single implant to the right central tooth region of the upper jaw and stress distributions occurring in the implant, abutment, bone tissue and crown were performed with threedimensional finite element stress analysis in each modeling. Scenario 1, 2 and 3 varying amounts of bone-implant contact; scenario 4, the non-osseointegrated implant was modeled by determining the friction coefficient as 0.3. In addition, scenarios 1, 2 and 3, titanium abutment and polymethylmethacrylate (PMMA) crowns; scenario 4, titanium abutment and polyetheretherketone (PEEK) abutment and PMMA crowns are modeled; analysis were performed. In scenario 5 implant was osseointegrated and in scenario 6, the marginal bone loss as 2 mm in the neck area of the implant was modeled; titanium and zirconia abutments and feldspatic porcelain with zirconia substructure analysis were performed. According to the results of the study; implant, abutment substructure and support bone were measured below the maximum strength values. In the treatment of implant deficiency of upper anterior region; it was observed that titanium, PEEK, zirconia abutments could be used, and higher stress in the cortical bone during immediate loading.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi
dc.rights openAccess
dc.subject Dental implantasyon
dc.subject Dental implantation
dc.subject Dental implantlar
dc.subject Dental implants
dc.subject Dental stres analizi
dc.subject Dental stress analysis
dc.subject Sonlu elemanlar stres analizi
dc.subject Finite elements stress analysis
dc.title Ön bölge tek diş implant tedavisinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi
dc.title.alternative Evaluation of anterior zone single tooth implant treatment by finite elements stress analysis
dc.type specialtyThesis
dc.contributor.department Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.endpage 157


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account