dc.contributor.advisor |
Bilgili, Bilsen |
|
dc.contributor.author |
Şahin, Aysel |
|
dc.date.accessioned |
2022-04-07T07:49:55Z |
|
dc.date.available |
2022-04-07T07:49:55Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.other |
697368 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18054 |
|
dc.description.abstract |
Farklı formlarda geliştirilen glütensiz galetaların besin değerlerinin tespiti amacıyla tasarlanan bu çalışma, duyusal analizin yapılması ve satın alma niyeti açısından değerlendirilmesine yöneliktir. Araştırma sürecinde 4 farklı galeta geliştirilmiş, bu galetalar ile ilgili kimyasal ve duyusal olmak üzere iki tip analiz gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde, geliştirilen galetalara alternatif olabilecek pazarda bilinen bir markanın galeta ürünü kontrol grubu olarak seçilmiş ve bu analizler ile karşılaştırma yapılmıştır. Öncelikle, kimyasal analizler yapılmış, daha sonra 48 paneliste duyusal analizler gerçekleştirilmiş ve panelistlerin bu ürünlere yönelik tutumları ve satın alma niyetleri belirlenmiştir. Çalışmada, ürünlerin kimyasal analizlerinden elde edilen besin değerlerinin uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir. Duyusal analiz sonuçlarına göre, geliştirilen galetaların kontrol grubundaki galeta ile arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Geliştirilen galetalar ile kontrol grubu piyasa ürünü arasındaki farklılıklar incelendiğinde, geliştirilen galetaların duyusal analizler kapsamındaki faktörlere yönelik panelistlerin tutumlarının, kontrol ürününe göre daha yüksek ortalamalara sahip olduğu görülmüştür. Aynı şekilde geliştirilen galetaların kontrol ürününe göre satın alma niyeti bakımından daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Duyusal Analiz, Glüten, Glütensiz Ürün, Satın Alma Niyeti, Ürün Geliştirme |
|
dc.description.abstract |
This study, which was designed to determine the nutritional values of gluten- free crackers developed in different forms, is aimed at making sensory analysis and evaluating them in terms of purchase intention. During the research process, 4 different rusks were developed, and two types of analysis, chemical and sensory, were carried out on these rusks. These analyzes were selected as the control group of a brand known in the market, which can be an alternative to the developed rusks, and comparisons were made with these analyzes. First of all, chemical analyzes were made, then sensory analyzes were carried out on 48 panelists and the attitudes and purchase intentions of the participants towards these products were determined. In the study, it was evaluated whether the nutritional values obtained from the chemical analyzes of the products were suitable according. According to the results of the sensory analysis, it is seen that there are significant differences between the rusks developed in the control group. When the differences between the developed rusks and the market product of the control group were examined, it was seen that the attitudes of the panelists towards the factors within the scope of the sensory analysis of the developed rusks had higher averages than the control product. In the same way, the rusks developed have shown to have a higher average of purchase intention than the control product. Keywords: Gluten, Gluten Free, Purchase Intention, Product Development, Sensory Analysis. |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü |
|
dc.rights |
openAccess |
|
dc.subject |
Duyusal analiz |
|
dc.subject |
Glüten |
|
dc.subject |
Glütensiz ürün |
|
dc.subject |
Satın alma niyeti |
|
dc.subject |
Ürün geliştirme |
|
dc.subject |
Gluten |
|
dc.subject |
Gluten free |
|
dc.subject |
Purchase intention |
|
dc.subject |
Product development |
|
dc.subject |
Sensory analysis. |
|
dc.title |
Farklı formlarda geliştirilen glütensiz galetaların besin değerleri, duyusal analizleri
ve satın alma niyeti açısından değerlendirilmesi |
|
dc.title.alternative |
Evaluation of gluten-free rusks developed in different forms in terms of nutritional values, sensory analysis and purchase intention |
|
dc.type |
masterThesis |
|
dc.contributor.department |
Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı |
|
dc.identifier.endpage |
123 |
|