DSpace Repository

Suriye krizi örneğinde uluslararası hukukta terim sorunu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Aladağ Görentaş, Itır
dc.contributor.author Yüksel, İbrahim
dc.date.accessioned 2022-04-07T07:50:02Z
dc.date.available 2022-04-07T07:50:02Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.other 702078
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18081
dc.description.abstract Suriye iç savaşının ardından başlayan ani göç hareketi sonucunda Türkiye, dünyada en fazla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapan ülke konumuna gelmiştir. Bu ani gelişme, Suriye vatandaşlarının statüsü konusunda kafa karışıklığına neden olmuştur. İlk başta Suriye vatandaşları "misafir" olarak tanımlanmış ve daha sonra bu durum "göçmenlere", "sığınmacılara" ve bazen de "mültecilere" dönüşmüştür. "Misafir" teriminin hukuki bir anlamı bulunmadığından, Suriyelilerin statülerine ilişkin bir düzenleme yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu beklenti doğrultusunda, kitlesel göç olaylarında geçici koruma statüsü Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve buna müteakip Geçici Koruma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Suriye vatandaşlarının statüleri, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği ile kesin olarak belirlense de, haklarına ilişkin halen yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bu tezde, Suriye krizi doğrultusunda, yerinden edilmiş kişileri tanımlamak için kullanılan terimlerin çeşitliliği analiz edilmektedir. Bu bağlamda, farklı uluslararası koruma statülerinin ayrı ve benzer yönleri ile geçici koruma statüsünün bunlardan farkı incelenmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda bu çalışma, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye'deki hukuki statüsüne ve bu doğrultuda yerinden edilmiş kişilerin statülerine ilişkin terim sorununa odaklanmaktadır.
dc.description.abstract As a result of rapid migration movement started after Syrian civil war, Turkey has become host to the highest number of displaced people in all over the World. This development has led to confusions regarding the status of Syrian citizens. At first, Syrian citizens were defined as "guests" and later on this evolved to "immigrants", "asylum seekers" and sometimes "refugees". Since the term "guests" has no legal meaning attached to it, the need to make a regulation regarding the status of Syrians became apparent. In line with this prospect, the status of temporary protection in the events of mass migration has been regulated by the Law on Foreigners and International Protection and its subsequent Temporary Protection Regulation. Although the status of Syrian citizens is determined precisely by the Law on Foreigners and International Protection and the Temporary Protection Regulation, there are still misinformation regarding their entitlements. In this thesis, in line with Syrian crisis, the diversity of terms employed to define displaced persons is analyzed. In this respect, the incoherent and resembling aspects of different international protection statuses and the difference of temporary protection status from them are examined. In line with these evaluations this study focuses on the legal status of the citizens of the Syrian Arab Republic in Turkey and accordingly the term problem inherent to displaced persons' statuses.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rights openAccess
dc.subject Arap baharı
dc.subject Suriye krizi
dc.subject Geçici koruma
dc.subject Uluslararası koruma statüsü
dc.subject Arab spring
dc.subject Syrian crisis
dc.subject Temporary protection
dc.subject International protection status
dc.title Suriye krizi örneğinde uluslararası hukukta terim sorunu
dc.title.alternative The term issue in international law in the case of syrian crisis
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı, Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
dc.identifier.endpage 101


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account