DSpace Repository

Yiyecek-içecek işletmelerinde çalışanların eğreti çalışma koşulları ve duygusal emek davranışları arasındaki ilişki: izmit örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Güçlü Nergiz, Hatice
dc.contributor.author Özcan, Nurdagül
dc.date.accessioned 2022-04-07T07:50:05Z
dc.date.available 2022-04-07T07:50:05Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.other 705458
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18091
dc.description.abstract Turizm sektörü, dünyada ve Türkiye'de en çok istihdam yaratan sektörlerin başında gelmektedir. Ekonomiye güç veren ve istihdam yaratan bu sektörün ana unsuru ise çalışanlarıdır. Hizmet sektöründe başarıyı elde etmede kilit rol üstlenenlerin çalışma koşulları incelendiğinde ise bir çelişki ortaya çıkmaktadır. Turizm sektöründeki işler çalışma koşulları açısından incelendiğinde düşük ücret, düzensiz çalışma saatleri ve sosyal güvencesi yetersiz işler olarak dikkat çekmektedir. Bunun sonucunda ise turizm eğitimi almış kalifiye personel sektörde çalışmaya devam etme konusunda ikilemler yaşamaktadır. Bu durum ise çalışanların işlerini kaybetmemek adına bu durumu kabullenmelerine ve gerçek duygularını iş ortamında gizlemelerine yol açarak, sahte bir davranış sergilenmesine neden olmaktadır. Bu araştırma, yiyecek-içecek işletmelerinde çalışanların istihdam koşullarının duygusal emek davranışları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmit merkezde yer alan yiyecek-içecek işletmelerinde bbir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışanların duygusal emek davranışlarını belirlemede Diefendorff vd. tarafından (2005) geliştirilen ve Basım ve Beğenirbaş (2012) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Eğreti çalışma koşulları için ise Akgün (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çalışmanın Eğretilik Ölçeği'nden faydalanılmıştır. Eğreti istihdam koşulları ile gerçekten hissedilen duyguların gizlenmesi arasında yüksek, pozitif yönde, eğreti istihdam ile rol yapma arasında yüksek, pozitif yönde, eğreti istihdam koşulları ve derinlemesine davranış arasında yüksek, pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır.
dc.description.abstract Tourism is the leading sector that creates the most employment in Turkey and all around the world. The main element of this sector, which supports the economy and creates employment, is its employees. A contradiction emerges from analyzing the working conditions of these employees who play a key role in achieving success in the service sector. When the jobs in the tourism sector are examined in terms of working conditions, they draw attention as jobs with low wages, irregular working hours and insufficient social security. As a result, qualified personnel with tourism training experience dilemmas about continuing to work in the sector. This leads employees to accept it in order not to lose their jobs and to hide their true feelings in their workplace environment, thereby causing to exhibit a fake behavior. This research is intended to determine the effect of the employment conditions of the employees working in the food and beverage establishments on their emotional labor behaviors. Therefore, a questionnaire study was conducted on the food and beverage establishments located in the center of Izmit province. Developed by Diefendorff et al. (2005) and adapted into Turkish by Basim and Begenirbas (2012), the scale was used in determining the emotional labor behaviors of the employees. For precarious working conditions, the Employment Precariousness Scale adapted into Turkish by Akgun (2015) was used. It has been found that there were highly positively significant correlations between precarious employment conditions and hiding true feelings, precarious employment and role playing, and precarious employment conditions and deep acting.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rights openAccess
dc.subject Eğreti istihdam
dc.subject Duygusal emek
dc.subject Yiyecek- İçecek işletmeleri
dc.subject İzmit.
dc.subject Precarious employment
dc.subject Emotional labor
dc.subject Food and beverage establishments
dc.subject Izmit.
dc.title Yiyecek-içecek işletmelerinde çalışanların eğreti çalışma koşulları ve duygusal emek davranışları arasındaki ilişki: izmit örneği
dc.title.alternative The relationship between working conditions and emotional labor behaviors of employees in food-beverage facilities: the example of izmit
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.identifier.endpage 69


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account