DSpace Repository

Türkiye ve balkan devletleri ilişkileri kapsamında mutfak kültürünün incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Özkul, Emrah
dc.contributor.author Ekinci, Ezgi
dc.date.accessioned 2022-04-07T07:50:06Z
dc.date.available 2022-04-07T07:50:06Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.other 706094
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18095
dc.description.abstract Kültür, toplumların yaşam tarzından beslenen, gelenek ve göreneklerimizi oluşturan, geçmişten bugüne kadar gelen, toplumların ortak mirasıdır. Türk kültürünün önemli bir parçası olan ve kimliğini yansıtan Türk mutfağı, çevresini oluşturan Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya kültüründen etkilenerek gelişme göstermiştir. Bu bölgelerde en fazla ilişkiyi ise Balkanlar ile kurmuştur. Yaklaşık altı yüz yıllık bir geçmişe sahip olan etkileşim, özellikle kültür, gelenek ve göreneklerde kendini göstermiştir. Bölge halklarıyla farklı zeminlerde ve yoğun olarak kurulan ilişki, göçler, savaşlar, ittifak antlaşmaları ve ulaşım gibi, derin bir etkileşimle sonuçlanmıştır. Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip olan Balkan Mutfakları, geçmişten bugüne köklü bir kültürel değere sahip olan mutfaklar arasındadır. Balkan uluslarının Türklerle ilişkileri ilk çağlardan başlamaktadır. Orta Asya'nın göçebe kültüründen gelen et çeşitleri, hamur işleri ve süt ürünleri gibi gıdalar, Türk kültürü içerisinde harmanlanmış ve ortaya yeni lezzetler çıkmıştır. Her dönem gelişen Türk mutfağı, çevresinden etkilenerek Balkanları kapsayan tüm ülkelerle birleşmiştir. Dolayısıyla Türk mutfağı, zengin bir kültüre sahip olmuştur. Balkan Mutfağı, Türk mutfak kültürünün şekillenmesi bakımından oldukça özel bir yere sahiptir. Çünkü Balkan mutfakları, eski Türk-Osmanlı mutfak kültüründen izler taşımaktadır. Çalışmada, Türk mutfak kültürünün geçirdiği tarihsel evreler, Balkan mutfak kültürünün genel özellikleri, Balkan mutfaklarının Türk mutfağına yansıyan unsurları ve Balkan coğrafyasında bulunan ülke mutfaklarının Türkiye coğrafyasında hangi yöreleri ve bölgeleri şekillendirdiği araştırılarak incelenmiştir.
dc.description.abstract Culture is the common heritage of societies, fed from the lifestyle of societies, forming our customs and traditions, and coming from the past to the present. Turkish cuisine, which is an important part of Turkish culture and reflects its identity, has developed by being influenced by the Middle East, Balkans and Caucasus cultures that make up its environment. In these regions, he established the most relations with the Balkans. The interaction, which has a history of approximately six hundred years, has manifested itself especially in culture, traditions and customs. The intense relationship with the peoples of the region on different grounds has resulted in a deep interaction such as migrations, wars, alliance agreements and transportation. Balkan Cuisine, which has an important place among world cuisines, is among the cuisines that have a deep-rooted cultural value from the past to the present. The relations of the Balkan nations with the Turks start from the early ages. Foods such as meat varieties, pastries and dairy products from the nomadic culture of Central Asia were blended in Turkish culture and new flavors emerged. The Turkish cuisine, which has developed in every period, has been influenced by its environment and united with all the countries covering the Balkans. Therefore, Turkish cuisine has a rich culture. Balkan Cuisine has a very special place in shaping Turkish culinary culture. Because the Balkan cuisines bear traces of the old Turkish-Ottoman cuisine culture. In the study, the historical phases of the Turkish cuisine culture, the general characteristics of the Balkan cuisine culture, the elements of the Balkan cuisines reflected in the Turkish cuisine, and the regions and regions that the cuisines of the countries in the Balkan geography shaped in the geography of Turkey were investigated.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rights openAccess
dc.subject Balkan mutfağı
dc.subject Türk mutfağı
dc.subject Geleneksel yemekler
dc.subject Mutfak kültürü.
dc.subject Balkan cuisine
dc.subject Turkish cuisine
dc.subject Traditional dishes
dc.subject Culinary culture.
dc.title Türkiye ve balkan devletleri ilişkileri kapsamında mutfak kültürünün incelenmesi
dc.title.alternative Examination of culinary culture in the scope of relations between Turkey and balkan states
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
dc.identifier.endpage 149


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account