DSpace Repository

Lyme hastalığı ile otistik spektrum bozuklukları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Çakın Memik, Nursu
dc.contributor.author Ünver, Hatice
dc.date.accessioned 2022-12-12T16:08:10Z
dc.date.available 2022-12-12T16:08:10Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Ünver, Hatice, (2016). Lyme hastalığı ile otistik spektrum bozuklukları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.identifier.other 707669
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18188
dc.description.abstract Giriş ve Amaç: Otistik spektrum bozuklukları (OSB) sosyal, iletişimsel ve davranışsal becerilerde bozulmalarla giden, kronik seyirli nörogelişimsel bozukluklardır. Hastalığın etyoloji ve patogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Genetik, çevresel, immünolojik, enfeksiyonel etmenler gibi alanlar üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmada OSB etyolojisinde rolü olabileceği öne sürülen Lyme hastalığı ile OSB’nin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada KOÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğinde OSB tanısı alan ve takip edilmekte olan 3-18 yaşları arasındaki 40 çocuk ve anneleriyle; sağlıklı kontrol grubu olarak alınan OSB’li çocukların 18 kardeşinde serolojik ve klinik olarak Lyme hastalığı pozitifliği olup olmadığı karşılaştırılmıştır. OSB’nin şiddetini belirlemek amacıyla Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) uygulanmıştır. Hastaların gelişim düzeyi Denver II Gelişimsel Tarama Testi ile değerlendirilmiştir. Serolojik incelemeler Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) ve Western Blot (WB) testleriyle yapılmıştır. Bulgular: Tüm katılımcıların serumlarında ELISA ile Borrelia Burgdorferi antikoru bakılmış, pozitiflik ya da sınır düzey saptanan serumlara WB testi yapılmıştır. WB IgM testi ile antikor düzeyi ölçülen 4 hastanın ve 1 sağlıklı kontrolün hepsinin sonucu negatif saptanmıştır. WB IgG testi yapılan 2 hastanın 1’inde (%50.0) sonuç negatif, 1’inde (%50.0) sınır bulunmuştur. WB IgM testi yapılan 1 (%2.5) annede sonuç negatif, WB IgG testi yapılan 6 annenin 2’sinde (%33.3) sınır, 4’ünde (%66.6) negatif sonuç saptanmıştır. Hasta ve kontrol grubuna uygulanan WB testinin sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p˃0.05). WB testine göre antikor düzeylerinin %95 güven aralığı 0.038-0.204 bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma Lyme hastalığı ile OSB’nin ilişkisini araştıran az sayıdaki araştırmadan biridir. Çalışmamızda OSB’li hasta, anneleri ve sağlıklı kontrol olarak kardeşleri değerlendirilmiş; serolojik ve klinik olarak hiçbir katılımcıda Lyme hastalığı saptanmamıştır.
dc.description.abstract Objective: Autism spectrum disorders (ASD) are chronic neurodevelopmental disorders leading to deterioration in social, communicative and behavioral skills. Etiology and pathogenesis of the disease has not been elucidated fully yet. Infectious diseases are evaluated in the etiology of ASD as well as genetic, environmental and ımmunologic factors. In this study, the aim is to investigate the relationship between the Lyme disease with ASD. Methods: 40 children, aged 3-18 years, who were followed by Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic with ASD and their mothers participated as the study group and the patients’ 18 healthy brothers participated as the control group in this study. The groups compared clinical and serological for Lyme disease. Autism severity was assessed by Childhood Autism Rating Scale (CARS). Denver Developmental Screening Test-II (DDST-II) was used to determine the developmental levels of the children. Serological evaluations was applied with Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) ve Western Blot (WB)tests. Results: All participants’ serums was analyzed by ELISA for Borrelia Burgdorferi antibodies and WB test was applied to serums with pozitive and border levels. WB IgM antibody levels were determined negative for all 4 patients and 1 healty control. WB IgG test performed in 2 patients, the result was found negative for 1 (%50.0) of them and 1 (%50.0) was border. The WB IgM test was made for 1 mother and it was found negative, WB IgG test was performed for 6 mothers and the results were found negative for 4 (%66.6) of them and 2 (%33.3) were border. No statistically significant diffence was found between WB test results which applied for patients and control group (p˃0.05). According to the WB test, the %95 confidence interval for antibody levels was found 0.038-0.204. Discussion: This study is one of the studies investigating the relationship between the Lyme disease with ASD. In our study the ASD patients, their mothers and healty brothers as the control group was evaluated and Lyme disease was not detected in any participants serological and clinical.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.rights openAccess
dc.subject Otistik spektrum bozuklukları
dc.subject Enfeksiyon
dc.subject Lyme hastalığı
dc.subject autism spectrum disorders
dc.subject infection
dc.subject Lyme disease
dc.title Lyme hastalığı ile otistik spektrum bozuklukları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
dc.title.alternative Evaluatıon of the relatıonshıp between the lyme disease with autısm spectrum disorders
dc.type specialtyThesis
dc.contributor.department Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.identifier.endpage 95


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account