dc.description |
Kocaeli Üniversitesinde Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci çerçevesinde geliştirilen bu kitap temel olarak üniversitelerde ders veren öğretim elemanlarının hizmet içi eğitimlerine katkıda bulunmak ve ayrıca derslerini planlama, organize etme ve yürütmede gereksinim duydukları bilgilere kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlamak amcayla hazırlanmıştır. Bu kitap, seçilen konular itibariyle öğretmen eğitimi programlandı ders kitabi olarak kullanılabileceği gibi, yardama kitap ya da sınıf etkinlikleri için kaynak kitap olarak da kullanılabilir.
Kitap alt bölümden oluşmaktadır:
Birinci bölümde içinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda, değişen dünya düzeni ile birlikte değişen eğitim anlayışı, öğretmen ve öğrenci rolleri ve bunların gerekçelerine yer verilmiştir. Bu bölümde 20. Yüzyıl eğitim anlayış: ile 21. Yüzyıl eğitim anlayışı arasındaki farklar ve bunların eğitim programlarındaki değişimlere nasıl yansıdığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
İkinci bölümde geleneksel olarak kabul edilen bilgi merkezli öğretim anlayışından yeterlik merkezli öğrenme anlayışına geçişte yaşanan değişimler ve bunların olası sonuçlarına yer verilmiştir. Bu bölümde farklı ülkeler tarafından ortaya konan anahtar yeterliklerdeki ortak noktalar bir araya getirilerek 21. Yüzyılın gereksinim duyduğu insan özellikleri ortaya konmaya çalışılmış ve ayrıca yeterlik kavramı ile ilişkilendirilen tutum, değer ve anlayışlardan detaylı olarak söz edilmiştir.
Üçüncü bölümde neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan "İnsanlar nasıl Öğrenir" sorusuna farklı kuramların verdikleri yanıtlar incelenmiş; öğrenmeyi etkileyen faktörler ve öğrenme ilkelerinin yani sıra öğretmenin de öğrenme sürecindeki katkılarının neler olduğu açıklanmıştır.
Dördüncü bölümde öğrenme kavramandan öğretim kavramına doğru hareket edilerek öğretim ile ilgili genel ilkelerin yanı sıra öğretimi planlama ve organize etme ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Öğretimde hedefler kavramının yer aldığı bu bölümde bir eğitim süreci sonunda öğrencilerin edinmesini beklediğimiz alt düzey ve üst düzey kazanımlar Bloom'un sınıflandırması acısından incelenmiş ve her bir düzey ile ilgili örnek kazanımlara yer verilmiştir. Ayrıca, bu bölümde üniversite düzeyinde yer alan bazı derslere ilişkin örnek ders hedefleri, bu hedefe uygun öğretim yöntemleri ve ölçme ve değerlendirme etkinliklerine yer verilmiştir.
Besinci bölümde öğrenme durumları, diğer bir deyişle dersin içeriği ve organizasyonu yer almaktadır. Bu bölümde ayrıca başından sonuna bir dersin islenme aşamalarına da yer verilmiştir. Altıncı bölümde eğitimde kullanılan geleneksel ve çağdaş yöntemler, yöntem seçiminde göz önünde bulundurulacak faktörler; yöntemlerin olumlu yanları, sınırlıkları ve uygulanışında dikkat edilmesi gereken noktalar yer almaktadır. Eğitimde kullanılan yöntemler; (1) doğrudan öğretim yöntemleri, (2) dolaylı öğretim yöntemleri, (3) işbirliğine dayalı öğretim yöntemleri, (4) bireyselleştirilmiş öğretim yöntemleri ve (5) sınıf dışı öğretim yöntemleri olmak üzere beş başlık altında ele alınmıştır.
Her bir yöntemle ilgili olabildiğince farklı alanlardan örneklerin sunulmasıyla konular daha derinlemesine incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca öğretmenlerin öğrencilerinde geliştirmek istedikleri beceriye göre hangi yöntemi kullanmasına yardımcı olması açısından tüm yöntemler en temel özellikleri ve öğrenciyi etkin kılma düzeyi açısından karşılatılarak benzerlikleri ve farklıkları ortaya konmuştur.
Kitabin sonunda yer alan ek bölümünde sunulan örnek bir ders planı ile bilgilerin somut hale getirilmesi hedeflenmiştir.
Kitapta yer alan kavramlar çoğunlukla her ya grubuna hitap etse de eğitimde kullanılan yöntemler çoğunlukla ileri yaş grubundaki öğrenciler için kullanılabilecek ya da bazı değişimlerle uygun hale getirilebilecek yöntemleri kapsamaktadır. |
|