Description:
Ekonomik istikrarın sağlanmasında, iktisat politikasının en önemli aracının para politikası olduğu bilinmektedir. Bu çerçevede gelişmiş ve gelişmekte olan hemen her ekonomide, para politikalarının reel ve finansal sektör üzerindeki etkileri, gerek kamuoyunda gerekse akademik çevrelerde gündemdeki yerini koruyan temel konulardandır. Teorik ve/veya ampirik nitelikli çalışmaların sayısındaki fazlalık bu gerçeğin bir göstergesidir.
Söz konusu gerçeği göz önüne alarak, ders kitabı niteliğinin yanısıra aynı zamanda araştırma niteliğine sahip olması için de çaba sarf edilen bu çalışmanın gerek sistematiğinin oluşturulmasında gerekse konuların açık ve anlaşılır bir üslupla yazılmasında, kaynakça bölümünde yer alan kitap ve makalelerden yararlanılmıştır.
Esas olarak kitap dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, para teorisi ve para politikasına ilişkin genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde, başlıca iktisadi yaklaşımların temel varsayımları ve para politikasına ilişkin görüşleri ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, enflasyon sorunu ile fiyat istikrarını sağlamaya yönelik alternatif parasal stratejiler incelenmektedir. Nihayet dördüncü bölümde ise, Türkiye'de para politikası açısından önem arz eden gelişmeler üzerinde durulmaktadır. Kitabın bu baskısında, ilk üç baskıya ilişkin eleştiriler ve öneriler olabildiğince dikkate alınarak, bütün bölümlerde gerekli düzeltmeler ve bazı ilaveler yapılmıştır.Bu baskının hazırlanmasında bilgi ve deneyimlerinden istifade ettiğimiz bütün hocalarımıza, yayına hazırlık sürecinde emeği geçen bütün öğretim elemanlarına, yayın konusunda desteklerini esirgemeyen Palme Yayıncılığın sahipleri sayın İlhan BUDAK ile sayın Hakan BUDAK'a ve basımı gerçekleştiren Özkan Matbaacılık çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Kitabın tüm ilgililere yararlı olmasını diliyoruz.