DSpace Repository

Elit sporcularda beyin sarsıntısına (Konküzyona) yönelik bilgi düzeyinin ve tutumun ölçülmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Işık Polat, Özlem Aslıhan
dc.contributor.author Nalimow, Andrei
dc.date.accessioned 2023-05-19T10:47:58Z
dc.date.available 2023-05-19T10:47:58Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Nalimow, Andrei, (2021). Elit sporcularda beyin sarsıntısına (Konküzyona) yönelik bilgi düzeyinin ve tutumun ölçülmesi. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.identifier.other 767638
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18943
dc.description.abstract Giriş ve Amaç: Spora aktiviteleri sırasında gelişen beyin sarsıntısı yadsınamayacak bir gerçektir. Amerikan futbolu, güreş gibi spor dallarıyla uğraşan sporcular, baş bölgesi rakibin ana hedeflerden biri olduğu için akut ve uzun dönem nörolojik yaralanma riski altındadır. Günümüzde sarsıntı patogenezi hala tam olarak anlaşılamamıştır, dolayısıyla antrenman veya müsabaka sırasında beyin sarsıntısı (konküzyon) tablosunun tespit edilmesi kolay değildir. Çalışmalardaki örneklemin az olması, hasta heterojenitesi, prospektif takip sürelerinin kısa olması ve tanısal değerlendirme farklılıkları gibi nedenlerle elde edilen epidemiyolojik verilerin geniş bir aralıkta olması gibi nedenelere bağlıdır. Bu durum çoğu olguda belirgin bir nöropatolojik tablonun olmamasının yanı sıra muayene için ayrılan sürenin kısıtlı olması ve elit sporcunun müsabakaya bir an önce dönme isteği gibi faktörlere bağlıdır. Beyin sarsıntısı (konküzyonun) tanısı ve buna bağlı gelişen ruh sağlığı belirtilerin ayırıcı tanısını yapmak zor olabilir. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan Elit sporculara 6 bölümden oluşan, online olarak doldurulan ve beyin sarsıntısına (konküzyona) yönelik bilgi ve tutumu ölçen anket uygulandı. Anketin geri kalan beş bölümü Rosenbaum Konküzyona ilişkin bilgi ve tutum anketinden oluşmaktadır. Beş bölümden oluşan anket toplam 53 maddeden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölüm konküzyonun neden ve sonuçları hakkındaki bilgiyi değerlendiren 18 adet doğru/yanlış sorusunu içermektedir. Bulgular: Çalışmamızda Amerikan futbolcuları: CKİ:72%; CAİ: 81%; Güreş grubunda yer alan sporcular: CKİ 60%; CAİ: 60% olarak bulundu ve bu sonuçlar diğer branşlarda yapılan çalışmalarda saptanan bulgular ile benzerlik gösteriyordu. Çalışmamızda yer alan Güreşçilerin Amerikan futbolcu grubuna göre beyin sarsıntısı (konküzyon) tablosuna yönelik ortalama bilgi ve tutum düzeylernin daha yüksek olduğu saptandı spor branşından bağımsız olarak konküzyon tablosuna yönelik bilgi düzeyinin değişebileceğini destekler nitelikte saptanmış olup çalışmamızın bulgularıyla uyumludur. Sonuç: Sporcuların konküzyon farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmaların yapılmasının, saha düzeyinde ise antrenör ve sağlık ekiplerinin bu konuda eğitim almasının gerekli olduğu kanaatindeyiz.
dc.description.abstract Introduction and Purpose: Concussion that develops during sports activities is an undeniable fact. Athletes involved in sports such as American football and wrestling are at risk of acute and long-term neurological injury, as the head area is one of the main targets of the opponent. Today, the pathogenesis of concussion is still not fully understood, so it is not easy to detect concussion during training or competition. The small sample size in the studies is due to reasons such as patient heterogeneity, short prospective follow-up periods, and the wide range of epidemiological data obtained due to differences in diagnostic evaluation. This is due to factors such as the absence of a clear neuropathological picture in most cases, the limited time allocated for examination and the desire of the elite athlete to return to the competition as soon as possible. The diagnosis of concussion (concussion) and the differential diagnosis of mental health symptoms associated with it may be difficult. Method: The elite athletes, who constitute the study group of the study, were administered a 6-part questionnaire, filled online and measuring knowledge and attitude towards concussion. The remaining five parts of the questionnaire consist of the knowledge and attitude questionnaire regarding Rosenbaum Concussion. The five-part questionnaire consists of 53 items in total. The first and second chapters include 18 true / false questions that evaluate information about the cause and consequences of concussion. Findings: American football players in our study: CKI: 72%; CAI: 81%; Athletes in the wrestling group: CKI 60%; CAI: 60% was found and these results were similar to the findings found in studies performed in other branches. It was found that the wrestlers in our study had higher levels of knowledge and attitude towards the picture of concussion compared to the American football group. It has been found that the level of knowledge about the concussion picture may change regardless of the branch of sports, and it is consistent with the findings of our study. Conclusion: It is believed that it is necessary to carry out activities to increase the concussion awareness of athletes, and to train trainers and health teams on this subject at the field level.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.rights openAccess
dc.subject Elit Sporcular
dc.subject konküzyon
dc.subject travmatik beyin hasarı
dc.subject Elite Athletes
dc.subject concussion
dc.subject traumatic brain injury
dc.title Elit sporcularda beyin sarsıntısına (Konküzyona) yönelik bilgi düzeyinin ve tutumun ölçülmesi
dc.title.alternative Measuring the level of knowledge and attitude to concusion in elite athletes
dc.type specialtyThesis
dc.contributor.department Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.identifier.endpage 156


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account