DSpace Repository

Kocaeli üniversitesine kostik madde içme nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesi: retrospektif çalışma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Tugay, Melih
dc.contributor.author Şenel, Ufuk
dc.date.accessioned 2023-05-19T10:47:59Z
dc.date.available 2023-05-19T10:47:59Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Şenel, Ufuk, (2006). Kocaeli üniversitesine kostik madde içme nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesi: retrospektif çalışma. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.identifier.other 769442
dc.identifier.uri http://dspace.kocaeli.edu.tr:8080/xmlui/handle/11493/18946
dc.description.abstract Çocukluk döneminde sık rastlanılan kostik madde içilmesi, önlenebilir bir travma olmasına rağmen, araştırmamızda görüldüğü gibi son yıllarda artış eğilimindedir. Antibiyotik ve steroid tedavisi gibi kullanılan medikal tedavilerin dışında, deneysel olarak yapılan birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak kullanılan tedaviler dahil, etkin bir tedavi yöntemi halen bulunamamıştır. Olgularımızın geriye yönelik incelenmesinde, daha çok özofagus yanığına neden olan maddeler ve bu maddelerin yaptığı hasarlarla ilgilenilmiştir. Özofagus hasarı sonrası tıbbi, ekonomik ve sosyal yönden çok ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kazalar daha çok evde, ailelerin kostik maddeleri uygun olmayan koşullarda saklamaları sonucu gerçekleşmektedir. Hasarının oluşmasını önlemenin, oluşmuş hasarı tedavi etmekten daha kolay ve daha ekonomik olduğu bilinmektedir. Ciddi önlemler alındığında, kazaların azalacağı düşünülmektedir. Özofagus hasarı, daha çok kimyasal temizlik maddeleri içildikten sonra oluşmaktadır. Yağ çöz diğer maddelere göre daha sık kullanılmakta ve diğer maddelere göre ciddi özofagus hasarı yapmaktadır. Özellikle markasız ürünlerin markalı ürünlere göre daha fazla özofagus hasarı ve özofagus darlığı oluşturmaktadır . Özofagus darlığı oluştuktan sonra yapılan tedavilerin başında, dilatasyon gelmekle beraber, son yıllarda değişik tedavi yöntemleri denenmektedir. Gelişmelere rağmen hastalar, özofagus darlığı sonrası tedavilerinde önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Çocuklarda ortaya çıkan kostik özofagus yanıklarına ait, klinik ve deneysel birçok araştırma olmasına rağmen, tedaviyle ilgili görüş birliği oluşmamıştır. Bu çalışmaların yanında, koruyucu hekimlik uygulamaları da önem kazanmaktadır. Kostik özofagus yanıkları, çocukluk çağının ciddi toplumsal ve halk sağlığı sorunu olarak güncelliğini 54 korumaktadır. Ülkemizde yasal düzenlemelerin yetersiz olması, varolan yasaların yeterince uygulanmaması ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Konu ile ilgili üretici firmaların, sivil toplum örgütlerinin, resmi eğitim kurumlarının göstereceği gayretin sorunun çözümünde belirleyici bir etken olacağına inanmaktayız.
dc.description.abstract Although caustic ingestion, a highly prevalent cause of injury in childhood, is an avoidable trauma, there has been an incline in the prevalence in recent years as notified in our study. Beside the medical treatments like antibiotics and steroids, there are numerous experimental studies concerning this entity. On the other hand, inluding the already used treatments, there hasn’t been an effective method of treatment found yet. In the retrospective evaluation of our cases, mostly caustic materials and the injuries caused by these materials were investigated. The accidents frequently took place in the houses due to the inappropriate storage conditions of these materials. It is believed that the accidents will decrease if serious precautions are taken. Following the esophageal injury, very serious medical, economic and social problems arise. It is known that avoiding the injury is much more easier and economical than treatment. Esophageal injury usually occurs following the ingestion of chemical desinfectants. They are much more frequently used and cause more serious esophageal damage than that of solvents. Especially no name products cause more esophageal injury and stricture than the products. For the treatment of esophageal stricture, serious esophageal dilatation is the initial treatment modality, however different methods have been taken place for more serious injuries. Despite the new improvements, the patients face with important problems after the treatments of their esophageal strictures. As a conclusion; although there are many clinical and experimental studies for caustic esophageal injuries, there is stil no consensus for of the treatment method. In addition to these studies, preventive medicine has gained importance. Caustic esophageal injuries keep its currency as a serious social and public health problem of childhood. Inefficient 55 legitimacy and insufficient practices of law in our country constitiudes a major problem. We believe that the efforts shown off by the producer companies, civilian community organizations and official education institutions will play distinctive role in the solution of the matter.
dc.language.iso tur
dc.publisher Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.rights openAccess
dc.title Kocaeli üniversitesine kostik madde içme nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesi: retrospektif çalışma
dc.type specialtyThesis
dc.contributor.department Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
dc.identifier.endpage 60


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account